[Проект] Информационна система за склад на ветеринарна аптека

 1. Идеята ми е да направя уебсайт, който администрира наличността на различни неща в склад на ветеринарна аптека. (вероятно и за други складове би бил полезен, но ad hoc горе-долу имам идея, какво би било полезно да има)

  Функционалности:

  • задаване на минимални количества продукти, срокове на годност и евентуално дистрибутор (който доставя определения продукт)
  • маркиране по някакъв начин и известия за привършващи количества или изтичащи срокове на годност
  • създаване на списък за поръчка от дистрибутор (с default-ни стойности и опции за промяна)
  • възможност за търсене и филтриране на продукти
 2. Мисля, че това може да е ок за проект, но ми е леко трудно да преценя scope-а и някои други неща.

  Този проект ще има ли реални потребители? Мислиш ли, че ще бъде използван от теб или други хора и евентуално развиван след завършването на курса? Питам защото се надяваме с тези проекти вие в идеалния случай да направите нещо хем интересно за вас, хем упражняващо езика Go, хем евентуално полезно за вас и за други. В повечето случаи под "други" си представяме например "други Go програмисти, които да използват библиотеката ви", но в някои отношения "ветеринарни фармацевти/лекари/(?)" е още по-добре.

  Ok е и ако просто искаш да направиш това защото ти е интересно и ще ти упражни работата с HTTP, templates, бази данни и пр. на Go. Когато даден проект решава истински проблеми на хора обикновено е най-благо, но не е и задължително. Просто ми е любопитно да разбера защо си се спряла на този проект.

  Ето и няколко по-технически въпроса:

  1. Ще има ли потребителски акаунти? Ако да - различните хора ще имат ли различни привилегии и нива на достъп? Например някой потребител да може само да гледа количества, друг и да ги променя, трети да прави поръчки и т.н?
  2. Ще се поддържат ли много складове? Много аптеки?
  3. Ще има ли някакво API или ще е прост web интерфейс?
  4. Какво разбираш под известия? Съобщения в самия интерфейс? Email? Push notifications? Нещо друго?
  5. Какво мислиш да ползваш като база данни?
 3. 0 - Да, ще има реални потребители. Фирмата, за която искам да направя системата, се занимава с много различни по мащаб ветеринарно-медицински дейности. По план проектът би трябвало да стигне до нещо доста по-сложно от това, което съм описала. Освен горепосочените идеи, имам втори списък с неща, които е хубаво да добавя постепенно. Понеже не съм се занимавала нито с бази данни, нито със смислено цялостно изграждане на back-end логика на такава система, нито с подобни функционалности на тези от втория списък, гледах да се придържам към някакъв смислено работещ минимум.

  1 - Смятам да тръгна с идеята да има акунти, да. Засега нямам нужда от права на достъп и мисля да може да се прави всичко при влизане в системата. Трябва ми да може да се ползва единствено от административната част на фирмата засега (един човек в конкретната фирма). Ще се опитам да направя възможно сравнително лесно да се ограничат правата на достъп. И ако се наложи да добавя различни роли на потребителите.

  2 - Засега мисля да поддържа само една аптека/един склад.

  3 - API

  4 - Първоначално ще сложа съобщения в самия интерфейс. Email, може би, за изтичащ срок на годност.

  5 - Нямам идея. Тепърва предстои да избера. Предложения са добре дошли.

  П.С. Със сигурност в някакъв момент трябва да имам мобилно (поне android) приложение към системата. Тази част още не съм я мислила. Горе-долу имам идея, как да съобразя това във front-end частта. Ще се радвам на съвети, за какво да внимавам и какво да съобразя относно логиката.

 4. Звучи супер, одобряваме проекта :)

  Мисля, че всяка релационна база данни би ти свършила прилична работа (пр. MariaDB/MySQL, PostgreSQL, че дори sqlite на този етап вероятно би било ок). Хвърли едно око тук. Вероятно и нерелационните бази данни ще ти свършат работа, но не ми се виждат много добър fit за проекта ти.

  Също така, не съм сигурен дали за подобен проект има нужда от native mobile проложение. Зависи в каква посока искаш да разширяваш нещата де, но вероятно responsive web application ще е good enough.

Трябва да сте влезли в системата, за да може да отговаряте на теми.